Wiek: 32 Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 4467 Skąd: Stare Miasto
Wysłany: 02-11-09, 23:22
Trochę szumu powstaje wokół książki "Godzina 21:37" szwedzkiej pisarki Karin Alfredsson.
Cytat:
Alfredsson twierdzi, że książka poświęcona jest uciskowi Polek ze strony Kościoła katolickiego. Główną bohaterką jest studentka w ciąży, która chce poddać się aborcji na statku. Tymczasem jej brat, działacz skrajnej prawicy, planuje przeprowadzić zamach na tę pływającą klinikę właśnie o symbolicznej godzinie 21:37. Pozostała część rodziny to dziadek bojkotujący firmę IKEA za propagowanie homoseksualizmu w katalogu, siostra - przyszła zakonnica oraz ojciec, który porzucił rodzinę dla kochanki.
W tle fabuły szwedzki czytelnik dowiaduje się m.in. o roli Kościoła katolickiego w Polsce, kulcie papieża Jana Pawła II oraz znaczeniu Radia Maryja. Wspomniana jest nawet słynna wypowiedź byłej rzeczniczki praw dziecka o homoseksualizmie Teletubisia.
Z pewnością celowe umieszczenie papieża na okładce zwiększa zainteresowanie tą pozycją. Jak zapewnia autorka nie było jej zamysłem obrażanie uczuć religijnych katolików.
Karin napisał/a:
Okładka ma tylko przyciągnąć uwagę potencjalnego czytelnika. Przecież Jan Paweł II był głową Kościoła i wyraźnie sprzeciwiał się aborcji.
Moim zdaniem dobry chwyt marketingowy jeśli chodzi o okładkę. Pozostaje tylko przeczytać tą książkę i potem stwierdzić czy było warto.
Wiek: 29 Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 3357 Skąd: Stare Miasto
Wysłany: 03-11-09, 21:15
ja już mam tyle książek na swojej liście do przeczytania, że nie wiem czy wystarczy mi na to życia...
Cytat:
Ludzie będą gadać i wszystko rozgrzebywać. Człowiek nie pochodzi od małpy, tylko od kury.
Cytat:
Bo człowiek nie wie, co to życie, dopóki po raz pierwszy nie rozbierze kobiety.
Cytat:
Jak wywodzi nam Freud, kobieta pragnie czegoś wręcz przeciwnego, niż myśli lub mówi, co, jak dobrze się temu przyjrzeć, nie jest wcale czymś przerażającym, jeśli zważyć, że mężczyzna, jak wywodzą nasi rodzimi uczeni w piśmie, ulega z kolei dyktatowi swego narządu płciowego lub trawiennego.
Cytat:
[...] poezja kłamie, choć ładnie to czyni [...]
to kilka cytatów z czytanej przeze mnie książki "Cień wiatru", która została mi "podrzucona"; na początku nie mogłam się przez nią przebić, teraz jestem bardzo ciekawa jak się zakończy.
Jak tylko poznam zakończenie "Cienia wiatru" przypominam sobie Weronikę Paulo Coelho, która wreszcie trafiła do mojej biblioteczki, muszę odświeżyć pamięć przed filmem ...
_________________ Najjaśniejsza gwiazda na niebie, to słońce,
a ta w domu, to dziecko.
Wysłany: 29-11-09, 16:27
Zainteresowała mnie ta książka, która została określona jako thriller moralny.
O.Tokarczuk napisał/a:
Dlaczego thriller moralny? Główna bohaterka zadaje sobie pytanie: jak się ma zachować jednostka wobec prawa, które jest nieetyczne? Staje się ona świadkiem porażającego okrucieństwa i przemocy i zanim zacznie szukać własnych rozwiązań, próbuje wszelkich dostępnych legalnych dróg interwencji. Zachowuje się jak praworządna obywatelka troszcząca się o dobro wspólnoty, nie daje to jednak żadnego efektu.
Akcja tej książki rozgrywa się w scenerii Kotliny Kłodzkiej i porusza także tematy spychanych w społeczną niszę starszych kobiet oraz rosnącym taborze myśliwych zabijających zwierzęta ku własnej uciesze.
Wysłany: 29-11-09, 16:44
coraz częściej kupuję książki przez internet ale bardzo chętnie wlecę do księgarni, uwielbiam to, tylko czasu brak.
Bardzo dawno temu w ręce wpadła mi jedna z książek Williama Whartona i jakże cierpiałam kiedy okazało się, że w bibliotece nie ma ani jednego pełnego egzemplarza ... na jakiś czas zapomniałam o niej .... wczoraj skończyłam czytać, polecam.
edit.
chodzi o książkę "Tato" Zapomniałam napisać
a ta w domu, to dziecko.
Wysłany: 03-12-09, 22:31
Cytat:
"Wydaje ci się, że wiesz co to ból"?
Tak zaczyna się jedna z najbardziej wstrząsających powieści w historii literatury grozy, szokujące zaproszenie do przedsionka piekła zbudowanego w piwnicy cichego domu na małej ulicy.
Tak zaczyna się opowieść wykraczająca poza granice doznań, które dane ci było doświadczyć do tej pory. Tak zaczyna się... Dziewczyna z sąsiedztwa Jacka Ketchuma.
Listopad tego roku będzie miesiącem, który zmieni twoje życie. Zrozumiesz, czym jest zło, które tkwi w człowieku, czym jest esencja bólu dana ludzkiej naturze.
W listopadzie nakładem wydawnictwa Papierowy Księżyc ukaże się jedna z najbardziej kultowych powieści w historii literatury grozy i jedna z najbardziej wstrząsających powieści w historii światowej literatury.
Powieść, która obrosła legendą, a która nigdy jeszcze nie była wydana w Polsce!
Powieść, która wstrząsa, i pozostawia krwawe rany w psychice jeszcze długo po tym, gdy przewrócisz jej ostatnią kartkę... Książka, której nie da się zapomnieć i której nie wypada nie znać...
Autorem powieści jest Jack Ketchum, uznawany za jednego z najlepszych i najbardziej kontrowersyjnych autorów w panteonie literatury grozy. Wiele powieści Ketchuma już obrosło legendą jako jedne z najbardziej przerażających wizji zła w historii i wiele z nich zostało sfilmowanych. Dziewczyna z sąsiedztwa jest tą najsłynniejszą, od której musisz zacząć swoje spotkanie z autorem. Pod warunkiem, że jesteś w stanie stawić mu czoła...
Zapewne wielu z Was widziało już film The Girl Next Door, nakręcony na podstawie powieści Ketchuma. Wielu uznaje go za wstrząsający... Ale to nic w porównaniu ze skalą terroru, który znajdziecie na kartach książki...
Kiedyś pochłaniałem powieści Mastertona, Kinga, Cooka i ta również zapowiada się ciekawie.
Wysłany: 30-01-10, 20:43
"Człowiek może się wiele nauczyć od psa, nawet tak poplątanego jak nasz. Marley każdego dnia z nieokiełznaną rozrzutnością i radością uczył mnie życia - tego, jak chwytać chwilę i iść za głosem własnego serca.
Marley nauczył mnie cenić proste rzeczy - spacer po lesie, świeży śnieg, drzemkę w plamie zimowego słońca. A im bardziej był stary i obolały, tym więcej dawał mi lekcji optymizmu w obliczu przeciwieństw losu. Najwięcej nauczył mnie o przyjaźni i bezinteresowności, a ponad wszystko o bezwarunkowej wierności.
Był to zdumiewający koncept, który w pełni przyjąłem dopiero teraz, po jego śmierci - Marley jako mentor. Nauczyciel i wzór postępowania. Czy to możliwe, żeby pies, a szczególnie tak zwariowany i dziko nieposłuszny jak nasz, wskazywał człowiekowi, co tak naprawdę liczy się w życiu? Wierzę, że tak. Wierność. Odwaga. Poświęcenie. Prostota. Radość.
Pokazywał również, co nie jest ważne. Pies do niczego nie potrzebuje szpanerskich samochodów, wielkich domów i markowych ciuchów. Symbole pozycji społecznej nie mają dla niego znaczenia. Wystarczy mu zabłocony kawałek patyka. Pies nie osądza innych po kolorze ich skóry, wierze i pochodzeniu, ale na podstawie tego, kim są w środku. Psu jest wszystko jedno, czy jesteś biedny czy bogaty, wykształcony czy analfabeta, mądry czy głupi. Daj mu serce, a on odda ci swoje. To jest naprawdę całkiem proste, a jednak my, ludzie, o tyle mądrzejsi i bardziej wyrafinowani, stale mamy kłopoty z określeniem, co się liczy, a co nie. Kiedy pisałem ten pożegnalny felieton dla Marleya, zrozumiałem, że wszystko byłoby z nami w porządku, gdybyśmy tylko otworzyli oczy. Czasem potrzebny jest pies z brzydko pachnącym oddechem, fatalnymi manierami i czystymi intencjami, żeby pomóc nam, zobaczyć."
John Grogan "Marley i ja"
a ta w domu, to dziecko.
Bardzo tanie książki, nie nówki ale za to ilość jaka jest sprzedawana oraz tytuły - super sprawa !
U tego człowieka kupiłem książkę której nie mogłem dostać nigdzie od roku - ani w księgarniach, ani w e-sklepach, ani nawet u wydawcy. Książka brakowała mi do kolekcji - kupiłem za 9,00.
Kupiłem też kilka innych tytułów za śmieszne pieniądze: dwie książki J. Findera i trzy klasyki Ludluma. Teraz czaję się na pewną trylogię
Też są a jak. Tylko że je już mam w swojej kolekcji więc nie na nie się czaję. Notabene Suworow moim zdaniem jest naprawdę świetny. Ma gość jaja - nie ma co.
Tutaj co chwilę pojawiają się jakieś książki, wcześniej Suworowa nie było więc naprawdę jeśli ktoś szuka jakiejś pozycji to polecam. Dwa tygodnie temu był cały komplet Harrego Pottera.
Wysłany: 05-03-10, 21:31
Teraz poluję na kilka pozycji takich autorów jak Arthur Conan Doyle, Emile Gaboriau i Wilkie Collins; nie odmówiłabym też sobie Karlheinz`a Deschner`a ...
a ta w domu, to dziecko.
Wysłany: 07-03-10, 15:57
Niestety poszukiwany namiętnie "Opus Diaboli" do zdobycia tylko w formie używanej
Szukałem także starej biografii Chylińskiej ale również nie do zdobycia.
Ostatnio jestem pod wrażeniem literatury Jerofiejewa - Wiktora, nie Wieniedikta, jego dystansu wobec rosyjskiej historii i teraźniejszości, ale również dystansu wobec politycznego zaangażowania swojego ojca. Tutaj rozmowa z twórcą: http://www.tvp.pl/kultura...ktor-jerofiejew Jerofiejew to autor takich książek jak: "Dobry Stalin", "Encyklopedia duszy rosyjskiej".
Właśnie wpadła mi w ręce głośna ostatnio książka A. Domosławskiego: "Kapuściński non - fiction". Sprawdzę, czy kontrowersje wokół tego dzieła nie są sztucznie wyolbrzymione i dam znać.
Wysłany: 20-04-10, 04:52
Cytat:
Koszmar na miarę
patronat gildii
okładka
www.sklep.gildia.pl
Kazimierz Kyrcz Jr, Robert Cichowlas. Koszmar na miarę.
Dostępność: 1-2 dni robocze
Cena: 24,00 zł 30,00
dodaj do koszyka
";
Autor: Robert Cichowlas, Kazimierz Kyrcz Jr
Kiedy ubrania w ekskluzywnym sklepie odzieżowym zaczynają samoistnie krwawić, a niegdyś jowialny kierownik traci nad sobą kontrolę, życie grupki sprzedawców zamienia się w koszmar...
W tajemniczych okolicznościach w sklepowej przymierzalni ginie klient. Pewną staruszkę dręczą krwawe wizje. Coś opętuje jedną z kasjerek, uwalniając z jej głowy jaszczuropodobną bestię...
Złowroga siła opanowała gigantyczny salon w centrum handlowym Stary Browar w Poznaniu. Ekspedient Bartek Lipski wraz z kilkoma znajomymi wpadają na trop demona pochodzącego z podkarpackich lasów. Przywołany do życia sieje śmierć i zniszczenie.
Drapieżne jaszczury, słowiańskie rytuały, wyuzdany seks i hektolitry krwi. To Koszmar na miarę.
Jeżeli jeszcze ktoś nie czytał to polecam: Stieg Larsson - Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet. Pierwszy tom trylogii Millennium. Właśnie kończę ten tom - ma "jedynie" ok. 650 stron. Z czego 450 pyknąłem dzisiaj popołudniu.
Wysłany: 08-06-10, 23:50
Szczerze polecam prozę Krajewskiego- cykl o Wrocławiu. Świetna proza, porywająca, pełna humoru, klimatu, ale i prozy- nomen omen- życia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Krajewski
Wysłany: 09-06-10, 12:06
Ja natomiast z racji nadchodzących wydarzeń połączonych ze szpitalną nudą przeczytałem książkę Leszka K.Talko pod tytułem "Pomocy, jestem tatą.
Z początku, po kilkudziesięciu stronach myślałem, że autor obrał sobie za cel zniechęcić mężczyznę, który sięgnie po tą pozycję, do ojcostwa ukazując ciemną stronę mocy tej życiowej drogi. Po przeczytaniu całości jednak zmieniam zdanie. Wyłania się wtedy sedno książki dając obraz co tak naprawdę jest ważne. Nie jest to podane wprost ale każdy powinien wyciągnąć podobne wnioski. Książkę polecam tym co na dziecko czekają a także tym co już dziecko/dzieci posiadają.
Wysłany: 13-06-10, 10:14
Bergol napisał/a:
Zsamot napisał/a:
Szczerze polecam prozę Krajewskiego
Przeglądając witryny księgarni na rynku, wizualnie zaintrygowała mnie ta okładka:...
Wygląda na to, że będzie trzeba dokonać zakupu...
Też to planuję, zwłaszcza, że to po prostu lwowskie alter ego Mocka z Wrocławia. Polecam wywiady z Krajewskim- zdrowe, zdystansowane podejście do siebie, własnej twórczości. Nie to, co bufon Sapkowski.
Wysłany: 14-06-10, 18:29
Lilith napisał/a:
ixinski napisał/a:
biblia szatana ciekawa księga :]
Miałam okazję się z tym trochę zapoznać
Na mnie jakiegoś szału nie zrobiła. Według mnie satanizm to nie czary-mary tylko egoistyczne i wolne od wszystkiego podejście do świata.
Wrażenie na pewno zrobiły na mnie książki Deschnera.
Jedno zdanie z "Biblii Szatana" utkwiło mi najbardziej w pamieci: "powinieneś kochać mocno i bez granic tych, którzy na to zasługują, ale nigdy nie wolno ci nadstawiać drugiego policzka!"
Bergol napisał/a:
Wrażenie na pewno zrobiły na mnie książki Deschnera.
Na mnie też
Jak ktoś jeszcze nie czytał-gorąco polecam
Jedno zdanie z "Biblii Szatana" utkwiło mi najbardziej w pamieci:
Ale co w związku z tym zdaniem? Zgadzasz się czy wręcz przeciwnie?
Miałem kiedyś w ręku... Nie, słuchałem chyba recytacji R. Kostrzewskiego i miałem podobne odczucia do tych, o których napisał Bergol, z naciskiem na słowo "egoizm".
Wysłany: 15-06-10, 20:59
Lilith napisał/a:
"powinieneś kochać mocno i bez granic tych, którzy na to zasługują, ale nigdy nie wolno ci nadstawiać drugiego policzka!"
jeśli mogę się wtrącić ... czy to zdanie jest wyrwane z jakiegoś kontekstu? Dziwne jest dla mnie połączenie pierwszej części zdania z drugą. Przyglądając się każdej części z osobna ... przytaknę ale dodam - żeby to było takie proste.
Uwielbiam inne zdanie - staram się tym kierować - "Dla ludzi być ludzkim, resztę frajerstwa pieprz*ć"
a ta w domu, to dziecko.