Witamy na forum miasta Gniezno                    Zapraszamy do REJESTRACJI 
Get the Flash Player to see this rotator.
FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Statystyki Rejestracja Zaloguj Album
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat | Następny temat
PKP - można powalczyć!
Autor Wiadomość
Raf 
Administrator

Wysłany: 08-04-08, 11:36   PKP - można powalczyć!

Około miesiąca temu podróżowałem na tracie Poznań - Gniezno (posp. g. wyjazdu z Poznania 14:54), który porusza się przez Wrześnię. Posiadam miesięczny z dopłatą na pośpieszne. Jako, że nigdy nie było problemu i tego typu objazdy były traktowane jak normalny przejazd przez Pobiedziska, to musiała się znaleźć jednak "mądra" konduktorka. W pierwszym wagonie doczepiła się do ludzi z miesięcznymi, że mają zły bilet (nie przez Wrześnię), ale dała im spokój. W drugim wagonie (ze mną) zażądała dopłaty od dziewczyny, która Bogu ducha winna kupiła bilet w kasie do Gdyni, ale że sprzedano jej przez Pobiedziska.. to miała na bilecie za mało kilometrów!!! Dopłata 3 zł plus wypisanie 6 zł!!! Stanąłem w obonie dziewczyny, czym naraziłem się i pod groźbą kary wykonała mi nie dopłatę do mojego biletu, a wystawienie całkowicie nowego, gdyż mój miesięczny był... przez Pobiedziska. Szanując swoje nerwy i skracając już tą opowieść dodam, ze zapłaciłem 14 zł i pobrałem od pani stosowne numery identyfikacyjne. Żeby było śmiesznie, na dworcu PKP Gniezno wisiały ogłoszenia o honorowaniu biletów przez Pobiedziska właśnie na tej trasie i w tym pociągu, szkoda że wcześniej tego nie wiedziałem, mój błąd.
No ale co dalej? Pochodziłem, popytałem i jest tak, że w Gnieźnie na Lecha jest Biuro Przejazdów Bezbiletowych, ale tam składamy odwołania jeśli dostaliśmy wezwanie do zapłacenia kary (nie daliśmy kasy w pociągu). Tak, że mój przypadek to nie tutaj. Sprawę (pismo plus oryginał biletu) przesłałem na Biuro Rozliczeń i Kontroli Dochodów (10-410 Olsztyn, ul. Lubelska 46). Wczoraj dostałem zwrot kasy wraz z pismem, że reklamacja przyjęta. Niestety nic na temat ewentualnego ukarania tej pani, bo na nią to był osobny temat. Była arogancka, nie tylko do mnie, żądała i straszyła, a i wyglądała jak... :wsciekly:

To tak tyle, piszę po to, aby nie odpuszczać, nawet jak to jest 14 zł i straciło się na znaczek 4 zł, chociażby za ten syf co mamy na co dzień w pociągu..

Floyd 
Moderator
Niesforni jesteście

Wysłany: 08-04-08, 23:02   

No cóż, zazwyczaj na kanarów w PKP nie narzekam bo jeżdżę w specyficznych godzinach i kanary wiedzą że jadą specyficzni ludzie i zaczepek nie ma ale fakt że sytuacja z tą Wrześnią i Pobiedziskami może doprowadzić do szału. Oby poszedł sygnal do krewkiej konduktorki że popełnia błąd i po tej ripoście jej podejście się zmieni.

kabzik 

Wysłany: 09-04-08, 18:42   

jak zwykle proza życia- brak przepływu informacji; lokalne drużyny konduktorskie wiedzą o tym honorowaniu, ale zdarza się, że pociąg prowadzi drużyna z dalszych stron, może o tym nie wiedzieć.

to pisal tato, dyzurny ruchu :)

Floyd 
Moderator
Niesforni jesteście

Wysłany: 09-04-08, 22:46   

Może tata zostanie ekspertem forumowym od spraw PKP ;] Pozdrawiamy tatę :F

Raf 
Administrator

Wysłany: 09-02-10, 00:38   

Po małej akcji PKP wycofania ważnego pociągu rano do Poznania, podróżni nie wytrzymali...
Oto efekt: Przewozy Regionalne "odwiesiły" zawieszone od początku lutego pociągi na trasie do Gniezna. http://poznan.gazeta.pl/p...czatek_dwa.html

Roberto 
Moderator

Wysłany: 09-02-10, 14:00   

Cytat:
Przewozy Regionalne "odwiesiły" zawieszone od początku lutego pociągi na trasie do Gniezna.

I bardzo dobrze się stało. Aż żal było patrzeć na dużą grupę ludzi ściśniętych jak sardynki w jednym składzie pociągu. Szkoda tylko, że do tego w ogóle musiało dojść. Chyba w dość rychłym rozwiązaniu problemu pomogły niektóre media, które nagłośniły sprawę.

Raf 
Administrator

Wysłany: 27-02-10, 20:29   

Cytat:
Wielkopolska kupuje superpociągi
Joanna Bosakowska 2010-02-26

Klimatyzacja, eleganckie toalety, komfort - za nieco ponad półtora roku pasażerowie odczują różnicę. Wielkopolska kupi nawet 25 nowoczesnych pociągów elektrycznych za blisko pół miliarda złotych!

- W zimie jest tak: albo przenikliwe zimno i śnieg wpadający przez nieszczelne okna, albo sauna, bo ogrzewanie chodzi pełną parą. W dodatku grzejniki są pod siedzeniami, więc często skaj czy plastik się nagrzewa i parzy w tyłek. W lecie z kolei jest tak duszno, że nie można wytrzymać. Mimo że okna pootwierane - tak pani Janina dojeżdżająca codziennie pociągiem do Poznania opisuje warunki, w których przyszło podróżować jej i innym pasażerom.

Pociągi elektryczne, czyli te żółto-niebieskie lub czerwone, mają po 30-40 lat. Nie dość, że nie jeździ się nimi komfortowo, to jeszcze często się psują. Śnieżna zima dobiła tabor Przewozów Regionalnych: bywały dni, gdy z 59 składów wyjeżdżało na tory 35-40. Pociągi miały problemy z hamulcami, silnikami. Część z nich trzeba było odwołać. - Ja już miałam tego dość. Przesiadłam się na autobus, który jest czysty, punktualny i tańszy niż kolej - mówi Małgorzata Kropiwinicka, nauczycielka z Puszczykowa.

Cierpliwość stracił też Urząd Marszałkowski, który finansuje przewozy regionalne w Wielkopolsce. Wicemarszałek Wojciech Jankowiak: - Nie możemy dłużej czekać z zakupem nowych pociągów.

Zarząd województwa podjął więc wczoraj decyzję: w poniedziałek ogłaszamy przetarg.

To jedno z największych zamówień w historii wielkopolskiej kolei. Nasze województwo wyda na nowe pociągi elektryczne ponad 488 mln zł: 198 mln z własnego budżetu, pozostała kwota to dofinansowanie z Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego. Za to uda się kupić od 22 do 25 (nie wiadomo, jakie ceny zaoferują firmy startujące w przetargu) nowoczesnych składów elektrycznych wyposażonych m.in. w klimatyzację, czy gniazdka do laptopów, które pomieszczą ok. 450 osób (220 miejsc siedzących). Pociągi mają być przystosowane dla niepełnosprawnych. Będą mogły jechać z maksymalną prędkością 160 km na godz. - Super, byłoby dobrze, gdybyśmy mieli nowy sprzęt. Ten jest przecież coraz starszy i gorszy - cieszy się maszynista, pan Piotr, który pracuje na kolei od 26 lat.

Blisko pół miliarda złotych to łakomy kąsek dla firm produkujących pociągi, więc w przetargu wystartują zapewne wszystkie liczące się na rynku: m.in. bydgoska Pesa, nowosądecki Newag, Stadler, Alstom czy Bombardier. Kto wygra - przekonamy się w maju.

Pierwsze nowe pociągi powinny wyjechać na tory w drugiej połowie przyszłego roku (w specyfikacji przetargu określony termin to 18 miesięcy od podpisania umowy), ostatnie - w 2013 r. - Pociągi nie stoją na półkach, musimy dać czas firmie na ich wyprodukowanie - tłumaczy Jerzy Kriger, dyrektor departamentu transportu w Urzędzie Marszałkowskim.

Nowe składy będą własnością województwa, a nie Przewozów Regionalnych. Będzie więc z nich korzystać spółka Koleje Wielkopolskie, która ma rozpocząć działalność - według optymistycznych prognoz - już w grudniu tego roku. Na początek na liniach do Wolsztyna i Wągrowca, gdzie jeżdżą szynobusy, a potem - wraz z dostawą pociągów elektrycznych, na trasach do Gniezna, Leszna, czy Krzyża.

Zarząd województwa ogłosi przetarg na zakup pociągów, mimo że nie ma jeszcze tzw. notyfikacji Komisji Europejskiej. Każde zamówienie z pieniędzy unijnych powyżej 50 mln euro musi bowiem zyskać akceptację Komisji. - Projekt wysłaliśmy do Brukseli już na przełomie lutego i marca zeszłego roku, jesienią na prośbę komisji uzupełniliśmy go. Co do meritum nie ma problemów, dlatego zdecydowaliśmy się uruchomić przetarg, nie czekając na rozstrzygnięcie komisji - zaznacza marszałek Jankowiak.

Gdyby KE nie notyfikowała projektu, województwo nie mogłoby skorzystać z pieniędzy unijnych. - Jest pewna doza ryzyka. Ale wszystko na niebie i ziemi wskazuje, że nic takiego się nie stanie - zapewnia dyr. Kriger.

Rocznie pociągami regionalnymi w Wielkopolsce jeździ ok. 23 mln podróżnych.

Joanna Bosakowska

Raf 
Administrator

Wysłany: 07-06-10, 23:14   

Z tym co dzisiaj się podróżni spotkali w pociągu relacji Poznań - Gniezno godz. 15.16 to chyba tylko szmatami idzie powalczyć z PKP.
W każdym razie dziś nie zmokłem idąc do pociągu, nie zmokłem idąc z pociągu, ale zmokłem w pociągu :glupek2:

Oglądając marnej jakości filmik z komórki proszę zwracać uwagę na stoliczki, tam widać najlepiej opad deszczu :)

Bergol 
teraz TATA

Wysłany: 07-06-10, 23:24   

Oj jak się cieszę, że nie muszę tym badziewiem już podróżować o ile słowo podróż jeszcze obejmuje przejazd w warunkach rodem z trzeciego świata.

klara 
Moderator
tattoo girl

Wysłany: 07-06-10, 23:45   

Tak się złożyło, że kilka dni temu przypomniałam sobie jak to jest podróżować pociągiem ... na szczęście był słoneczny dzień.

newager 

Wysłany: 08-06-10, 21:32   

Z PKP MOŻNA a nawet trzeba powalczyć. Kilkuktornie złożyłem reklamację ze względu na skandaliczne warunki podróży i zwrócono mi 100% wartości biletu! W takim wypadku trzba powołać się na WYKONIANIE PRZEWOZU NIEZGODNIE Z UMOWĄ.

Raf 
Administrator

Wysłany: 08-06-10, 21:36   

newager, tylko że jak ja mam miesięczny i połówkę, to mam 60 przejazdów podzielić na 120 zł co daje 0,5 zł za przejazd. O to mam się ubiegać? =]

newager 

Wysłany: 08-06-10, 22:10   

No dobra, to inna bajka. Nie wiem jak wygląda rozliczenie miesięcznych. Na pewno aż tak to się liczy?

Bergol 
teraz TATA

Wysłany: 08-06-10, 22:13   

Nawet jeśli nie dla zwrotu pieniędzy to dla zasady takie skargi powinny masowo i regularnie trafiać do zarządu PKP.

Raf 
Administrator

Wysłany: 09-06-10, 00:02   

newager napisał/a:
Nie wiem jak wygląda rozliczenie miesięcznych. Na pewno aż tak to się liczy?

Też nie wiem, ale na chłopski rozum pewnie coś koło tego.

Bergol napisał/a:
Nawet jeśli nie dla zwrotu pieniędzy to dla zasady takie skargi powinny masowo i regularnie trafiać do zarządu PKP.

I trafiają, przecież jak wycofali pociągi nie tak dawno, to na peronie przecież TV była nawet. Już nie chcę mówić ile konduktorzy muszą się nasłuchać, żal mi ich czasem.

newager 

Wysłany: 09-06-10, 11:07   

Cytat:
konduktorzy muszą się nasłuchać, żal mi ich czasem.
Zwłaszcza, że oni nie są zwykle winni sytuacji. Pociąg o 8.19 do Poznania robi się jeżdżącą sauną. Nie jest jeszcze upalnie, ale już wytrzymać się nie da. Czy to prawda, że w weekendy o 8 do Poznania jeździmy przez wrześnię?

klara 
Moderator
tattoo girl

Wysłany: 09-06-10, 13:16   

Cały problem w tym, że ci co się "żalą" (znaczna część z tych osób) robi to w niewłaściwy sposób i niewłaściwym osobom; ot takie bidulenie dla bidulenia, czy też wyżywanie się na niewinnej osobie.

Luis 

Wysłany: 09-06-10, 13:45   

W ogóle pociąg po 8 to jedna wielka pomyłka. Jeden skład na taką ilość osób co jedzie wówczas do Poznania, to delikatnie mówiąc przegięcie.

Co do sobót, niestety nie mam pojęcie jak wygląda podróż.

newager 

Wysłany: 09-06-10, 15:49   

Cytat:
Jeden skład na taką ilość osób co jedzie wówczas do Poznania
Wczoraj w Gnieźnie ludzie już stali.

klara 
Moderator
tattoo girl

Wysłany: 09-06-10, 17:42   

Ja jechałam pociągiem Gniezno-Poznań w sobotę o godz. 6:14; już w Gnieźnie było tłoczno a kiedy wsiedli ludzie w Pobiedziskach .... masakra.

newager 

Wysłany: 21-07-10, 19:05   

A tak robią Niemcy:

http://fakty.interia.pl/s...iagach,1509183,

Bergol 
teraz TATA

Wysłany: 21-07-10, 19:12   

Ale u nas w przeciwieństwie do zachodu stosuje się jeszcze politykę rodem z PRL-u czyli ciesz się z tego co jest i nie narzekaj a jak się nie podoba to wyjazd.

Odpowiedz do tematu