Witamy na forum miasta Gniezno                    Zapraszamy do REJESTRACJI 
Get the Flash Player to see this rotator.
FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Statystyki Rejestracja Zaloguj Album
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat | Następny temat
Przesunięty przez: Floyd
26-12-08, 17:22
Firma S.Nakulskiego z Gniezna
Autor Wiadomość
Bergol 
teraz TATA

Wysłany: 29-07-08, 00:23   

Floyd napisał/a:
Szkoda że miasto robi to tylko za pomocą nadawania nazw ulic.

Przykładem niech będzie super rondo towarzysza "Bolka"...

Floyd 
Moderator
Niesforni jesteście

Wysłany: 30-07-08, 22:26   

Bergol napisał/a:
Przykładem niech będzie super rondo towarzysza "Bolka"...

Tu się powstrzymajmy, sądu jednoznacznie twierdzi że tak nie jest i tego się trzymajmy.

Wracając do tematu, dużo w mieście słyszy się o Kasprowiczu dzięki jego wódkom i likierom, czy jest jakaś praca w której można poczytać o innych przedsiębiorcach w tym o rzeczonym Nakulskim ?

PJB 

Wysłany: 10-10-08, 15:19   

Z przyjemnością informuje że jeśli ktoś interesuję się historią i działalnością firmy S.Nakulskiego może przeczytać o niej w artykule:
"Smok" z Gniezna: Fabryka broni i amunicyi S.Nakulskiego w Gnieźnie
Strzał- magazyn o broni nr10(66) październik 2008 s.68-71

Floyd 
Moderator
Niesforni jesteście

Wysłany: 10-10-08, 17:50   

PJB napisał/a:
"Smok" z Gniezna: Fabryka broni i amunicyi S.Nakulskiego w Gnieźnie
Strzał- magazyn o broni nr10(66) październik 2008 s.68-71

Z przyjemnością przeczytam ale wątpię czy w Gnieźnie można gdzieś to wydawnictwo nabyć, wątpię czy jest w Empiku ale popytam. Dzięki za informację PJB !

PJB 

Wysłany: 10-10-08, 19:03   

Jeśli w moim 30 tys. mieście można je dostać bez problemu to co dopiero w dwa razy większym Gnieźnie, ale w razie problemów daj znać.

Floyd 
Moderator
Niesforni jesteście

Wysłany: 13-10-08, 00:03   

Znalazłem, jest w Empiku :) jutro zakupię !

Floyd 
Moderator
Niesforni jesteście

Wysłany: 16-10-08, 14:53   

Otóż przeczytałem rzeczony artykuł i polecam go wszystkim, nie tylko miłośnikom broni, z racji ciekawych informacji dotyczących przedsiębiorczości gnieźnian, innowacyjności i samej historii miasta. Dużo wysmakowanych informacji, zdjęcia. Wszystko zgrabnie opisane!

PJB 

Wysłany: 16-10-08, 19:01   

Informacja o artykule na stronach wydawnictwa:
http://www.magnum-x.pl/in...tid=3&Itemid=14

PJB 

Wysłany: 16-08-09, 09:23   cd. historii

Życie dopisało dalszy ciąg historii o gnieźnieńskim "Smoku" :)

Floyd 
Moderator
Niesforni jesteście

Wysłany: 17-08-09, 22:12   

Niesamowite ! rozumiem - oryginalna sztuka. Czy łatwo jest znaleźć wśród kolekcjonerów sztuki Smoka ?

PJB 

Wysłany: 17-08-09, 22:30   

Miałem tylko możliwość potrzymania go w ręce. Niesamowite wrażenie, zważywszy na wielkość (naprawdę pistolet kieszonkowy) oraz że to kawał naszej historii.

Osobiście wiem o istniejących dwóch egzemplarzach "Smoka" - ile ich ocalało trudno powiedzieć.

Natomiast historia firmy Nakulskiego pisze się dalej, zbieram kolejne materiały, informacje itp.. Był już artykuł więc kiedyś może przyjdzie pora na książkę.

Roberto 
Moderator

Wysłany: 19-08-09, 19:07   

Cytat:
Był już artykuł więc kiedyś może przyjdzie pora na książkę.

Musi być książka! Jest pewne zapotrzebowanie na takie publikacje. Tym bardziej że jeszcze wiele tajemnic czeka na odkrycie.

lasica 

Wysłany: 20-08-09, 18:50   

zawsze fajnie sie slucha/czyta info o historii swojego miasta, zwlaszcza jak sie podana w lekkostrawnej formie :)

PJB 

Wysłany: 11-01-10, 20:25   

Dzięki dużej uprzejmości redakcji miesięcznika "Strzał- magazyn o broni" mam możliwość sprezentowania (wystarałem się :) ) wam pełnej wersji publikacji artykułu o firmie S.Nakulskiego jaki ukazał się w wymienionym czasopiśmie.

format: pdf
wielkość: c. 4 MB

Poniżej link:
http://www.scribd.com/doc...-STRZAL-2008-10

Kto nie czytał wcześniej ma okazję nadrobić to

Pozdrawiam: Piotr J. Bochyński

PJB 

Wysłany: 09-02-10, 19:55   

Powiem szczerze, liczyłem na to że umieszczenie artykułu spowoduje całą masę postów na temat informacji i pamiątek związanych z działalnością firmy p. Nakulskiego. których nie zawarłem w artykule.

A tu nic :no:

Bergol 
teraz TATA

Wysłany: 09-02-10, 21:47   

PJB napisał/a:
A tu nic
Pomogłem prawie 2 lata temu robiąc zdjęcie kamienicy na Rynku :yes: Niestety moja wiedza w tym temacie jest zerowa i poza odszukaniem miejsc i faktów doczesnych raczej nie pomogę. Może jestem za młody :hmmm:

PJB 

Wysłany: 10-02-10, 19:16   

Twój udział w tym jest nieoceniony, nie zapominam tu również o wkładzie Floyd-a.

Myślałem tu o dokumentach, pamiątkach materialnych, wygrzebanych ze starej szafy tudzież strychu. Liczyłem na to że historia zacznie pisać się sama przez samych uczestników forum.

Artykuł to wierzchołek góry lodowej. Wiemy że firma istniała i co dalej? To rodzi następne pytania:
- ktoś musiał w niej pracować
- ktoś w niej kupował
- z kimś firma musiała współpracować na jakim etapie
Kim byli ci ludzie, jak i gdzie żyli?

Z tego tworzy się pajęczyna zależności która potrafi łączyć ze sobą czasami całkiem odległe bieguny.

Ja także jestem jeszcze stosunkowo młody, a przynajmniej mi się tak wydaje :yes:

PJB 

Wysłany: 12-05-10, 22:39   

W oczekiwaniu na opracowanie monografii dla uprzyjemnienia czasu miłośnikom historii miasta Gniezna relacja p. S. Nakulskiego który w roku 1910 wybrał się na Międzynarodową Wystawę Łowiecka do Wiednia

W sprawie wystawy łowieckiej w Wiedniu.
Fabrykant broni w Gnieź­nie p. S. Nakulski donosi nam, że komisaryat wystawy doniósł mu, iż otwarcie wystawy nastąpi dnia 7-go maja, a nie jak w [...] nr. 2 umieszczono 2 maja.
I nas ta wiadomość doszła, lecz nie mogliśmy już zmiany daty w ze­szłym numerze dokonać, ponieważ był już wydrukowany.
Dalej oznajmia p. Nakulski, że o mieszkaniach dobrych, po umiarko­wanych cenach, poinformować się można w biurze wystawy przy ulicy Florianigasse nr. 8 w Wiedniu.
Generalny komisaryat ogłosił w dziennikach wiedeńskich, że opóźnie­nie to stało się koniecznem skut­kiem śnieżycy, która w marcu Wiedeń nawiedziła. Kto wszakżeż zwie­dził wystawę przed 10 dniami, ten przyznać chyba musi, iż do tego przyczyniły się inne, z atmosferą w łączności nie stojące powody. Zew­nętrznie zdaje się jakoby było wszy­stko gotowe; ale zajrzawszy do środka, przerazić się można na panującą tam pustkę.
Wielkie pawilony z wewnętrznem skomplikowanem urządzeniem nie są nawet jeszcze w budowie wykończone. Gmach miasta Wiednia, sztuki w przemyśle, „pawilon skomunikowania się przyjezdnych”, a wreszcie olbrzymia rotunda, w głównych zarysach wewnętrznego rozdzielenia, czekają jeszcze na wykończenie — a widok ten wobec skromnej liczby pracują­cych robotników tym przykrzejsze czyni wrażenie. Jeżeli kiedy i gdzie,to tutaj oszczędność taka jest zu­pełnie nie na miejscu.

Odpowiedz do tematu